Sposoby na mole spożywcze. Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni? – ZdrowyStudent.pl
English (en)English Ukraine (ua)Ukraine

Sposoby na mole spożywcze. Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni?

Mole spożywcze opanowały twoją kuchnię i nie wiesz, jak się ich pozbyć? Wystarczy wypróbować sprawdzone, domowe sposoby, by zwalczyć te uciążliwe owady. Sprawdź, jak krok po kroku pozbyć się moli spożywczych z kuchni.

Gdy otwierasz szafkę w kuchni, wylatują z niej brązowo-szare motyle, a w kaszy czy mące znajdujesz larwy? To mole spożywcze. Żeby się ich pozbyć, nie trzeba używać specjalnych preparatów. Wystarczy wypróbować sprawdzone, domowe sposoby, by zwalczyć te owady.

Sposoby na mole spożywcze – wyrzuć zainfekowane produkty

Mole spożywcze lubią gnieździć się w sypkich i suchych produktach spożywczych, takich jak mąka, kasza, ryż itd. Dorosłe owady składają jaja na opakowaniach, a ich larwy są w stanie przegryźć folię opakowania i przecisnąć się nawet przez najmniejszą szczelinę. Jeśli widzisz w żywności nici i oprzędy, oznacza to, że mole spożywcze opanowały kuchnię. Jeśli znajdziesz w produktach spożywczych ślad mola, wyrzuć wszystko do worka na śmieci, pamiętając, aby go szczelnie zawiązać, i natychmiast wyrzuć. Profilaktycznie dobrze wyrzucić nie tylko produkty, w których są obecne mole i ich larwy, lecz także wszystkie inne, z którymi mogły mieć kontakt.

Sposoby na mole spożywcze – umyj dokładnie szafki

Kolejnym krokiem jest dokładne umycie kuchennych szafek, zwłaszcza w rogach. Mole lubią kryć się w zakamarkach, ponieważ znajdują się tam resztki jedzenia, którymi się żywią. W tym celu użyj ciepłej wody z mydłem. Dla pewności należy odkurzyć też tyły szaf, a także podłogi i ściany kuchni.

Czy zjedzenie larwy mola spożywczego jest groźne dla zdrowia?

Zjedzenie larwy mola spożywczego nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ponieważ nie roznoszą one żadnych chorób. Nie wywołują też dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

 

Sposoby na mole spożywcze – ocet, cytrusy i goździki

Po umyciu szafek możesz:

  • przetrzeć je octem winnym lub roztworem wody z octem 1:1, z dodatkiem olejku cytrusowego lub goździkowego
  • ustawić na półce kuchennej miseczkę z gorącym octem, zamknąć szafkę i poczekać, aż ocet przestygnie
  • nabić w ususzoną pomarańczę goździki i pozostawić ją na półce kuchennej. Alternatywą jest skórka pomarańczy lub cytryny
  • postawić w szafce napar goździkowy i pozostawić go do wystygnięcia
  • pozostawić na półce kuchennej aromat waniliowy
Nie przechowuj produktów spożywczych, np. przypraw, w torebkach foliowych. Stwarzasz wtedy idealne warunki do rozwoju moli.

Sposoby na mole spożywcze – szklane słoiki

Aby zapobiec inwazji moli spożywczych w kuchni, wszystkie produkty należy przechowywać w słoikach, ale nie plastikowych, lecz szklanych, ponieważ takie stanowią barierę dla tych owadów. Słoiki należy przetrzeć z zewnątrz octem winnym, z kolei do środka można włożyć liść laurowy lub ziele angielskie, które odstraszają te owady.

Sposoby na mole spożywcze – zamrażalnik

Mole spożywcze zwykle znajdują się już w zakupionych przez nas produktach. Dlatego przed włożeniem kaszy czy ryżu do szklanego słoika, wstaw je na kilka dni do zamrażalnika. Znajdujące się w nich larwy z pewnością zginą.

Sposoby na mole spożywcze – moskitiery

W oknach można zmontować moskitiery, a przy wylocie wentylacji siateczki. W ten sposób zmniejszamy ryzyko przedostania się moli z kuchni sąsiada do naszej.

Napisz do nas!