Rabarbar – owoc czy warzywo? Właściwości lecznicze rabarbaru – ZdrowyStudent.pl
English (en)English Ukraine (ua)Ukraine

Rabarbar – owoc czy warzywo? Właściwości lecznicze rabarbaru

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru – rzewień lekarski – ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.
Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.

Rabarbar ? owoc czy warzywo?

Rabarbar – inaczej rzewień – to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi.

Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak.

Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.

Rabarbar – kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna – 21 kcal
Białko ogółem – 0.90 g
Tłuszcz – 0.20 g
Węglowodany – 4.54 g (w tym cukry proste 1.10 g )
Błonnik – 1.8 g

Witaminy

Witamina C – 8.0 mg
Tiamina ? 0.020 mg
Ryboflawina ? 0.030 mg
Niacyna – 0.300 mg
Witamina B6  – 0.024 mg
Kwas foliowy –  7 ?g
Witamina A ? 102 IU
Witamina E ? 0.27 mg
Witamina K – 29.3 ?g

Minerały

Wapń ? 86 mg
Żelazo – 0.22 mg
Magnez – 12 mg
Fosfor – 14 mg
Potas – 288 mg
Sód ? 4 mg
Cynk – 0.10 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone – 0.053 g
jednonienasycone – 0.039 g
wielonienasycone – 0.099 g

Rabarbar – właściwości lecznicze

Rabarbar używany w kuchni nie jest tą samą rośliną, która już w tradycyjnej medycynie chińskiej znana była jako roślina lecznicza. Spośród około dwudziestu odmian rzewienia Chińczycy stosowali Rheum officinale, czyli rabarbar leczniczy.

To odmiana rabarbaru o dużych liściach i kłączach sięgających nawet 3 metrów wysokości. W medycynie używa się głównie korzenia rabarbaru lekarskiego.

Ciekawą informacją jest to, że w Chinach rabarbar do dziś zajmuje miejsce w pierwszej pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych. Stosuje się go tam np. jako środek na bolące zęby.

Usmażony korzeń rabarbaru moczy się w alkoholu. W tak powstałej nalewce zanurza się wacik, który przykłada się na bolący ząb. Według tradycji, ból bardzo szybko mija.

Korzeń rabarbaru leczniczego ma też właściwości przeczyszczające.

Naukowcy odkryli, że pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny. To polifenol, który ma zdolność zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych.

Badacze twierdzą, że oprócz tych właściwości, rapontygenina ma działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia.

Rzewień to roślina zawierająca też rapontycynę – substancję działająca estrogennie. Rabarbar polecany jest więc kobietom z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów, kobietom w okresie klimakterium, młodym dziewczynom borykającym się z trądzikiem i mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego.

Nie poleca się go z kolei panom, którzy mają niedobór testosteronu w organizmie, bo rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć.

Rabarbar – przeciwwskazania

Duża ilość rabarbaru w diecie może skutkować wypłukaniem wapnia z organizmu. Zawarty w nim kwas szczawiowy przekształca się, tworząc szczawian wapnia ? związek, który odkłada się w postaci kamieni nerkowych. Dlatego rabarbaru powinny unikać osoby z chorobami nerek i reumatyzmem.

Rabarbar – rodzaje przetworów z rabarbaru

Rabarbar świetnie nadaje się na kompot (jest niezwykle orzeźwiający i dobrze gasi pragnienie), kisiele, galaretki. Pyszne są placuszki albo ciasto z rabarbarem.

Bardzo dobrze komponuje się z truskawkami, wówczas najlepiej wykorzystać go do zrobienia konfitur. Można zrobić z niego także wykwintny dodatek do mięsa, drobiu lub ryby. Kawałki rabarbaru wkładamy na chwilę do gorącej oliwy, podsmażamy szybko i dodajemy łyżkę miodu.

Rabarbar bardzo dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie niewielki jego zapas na zimę. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.

 

Napisz do nas!