Olejek lawendowy: zastosowanie. Jak zrobić olejek lawendowy? – ZdrowyStudent.pl
English (en)English Ukraine (ua)Ukraine

Olejek lawendowy: zastosowanie. Jak zrobić olejek lawendowy?

Olejek lawendowy, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzany jest z lawendy, znanej ze swoich właściwości zdrowotnych. Zapach olejku lawendowego działa terapeutycznie, ułatwia zasypianie i uspokaja. Olejek eteryczny pozyskiwany z aromatycznych kwiatów lawendy można stosować bezpośrednio na skórę dotkniętą trądzikiem i łuszczycą. Zastosowanie olejku lawendowego w kosmetyce jest niezwykle szerokie. Dowiedz się, jak na skórę i włosy działa lawenda i jak zrobić olejek lawendowy w domu.

Olejek lawendowy wytwarzany jest z lawendy wąskolistnej, znanej ze swoich zdrowotnych właściwości. Napar z kwiatów lawendy pomaga na dolegliwości układu pokarmowego, a olejek eteryczny (INCI: Lavandula Angustifolia Oil) jest składnikiem wielu kosmetyków, może być też stosowany bezpośrednio na skórę – zastosowanie zewnętrzne jest bardzo szerokie.
Olejki eteryczne należy stosować w niewielkich ilościach i bardzo uważanie, żeby nie podrażnić skóry. Olejek lawendowy jest jednym z najłagodniejszych, jednak przed zastosowaniem go bezpośrednio na skórę, warto przeprowadzić próbę uczuleniową i sprawdzić reakcję skóry.

Olejek lawendowy: zastosowanie

Pielęgnacja twarzy

Zewnętrzne stosowanie olejku lawendowego oraz kosmetyków z jego dodatkiem niesie ze sobą szereg korzyści. Zawartość antyoksydantów działa na skórę ochronnie i przeciwstarzeniowo, dlatego lawenda jest często składnikiem preparatów dla skóry dojrzałej. Właściwości antyoksydacyjne olejku lawendowego porównywane są to właściwości witaminy C.

Olejek ma też działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Świetnie radzi sobie z niedoskonałościami cery – stosować go powinny osoby z cerą trądzikową. Olejek lawendowy wpływa na regulację produkcji sebum, poprzez zwężanie ujść gruczołów łojowych. Działa łagodząco w leczeniu łuszczycy, owrzodzeń i stanów zapalnych skóry. Wspomaga gojenie się ran, oparzeń słonecznych oraz redukuje obrzęki.

Olejek można stosować bezpośrednio na skórę, jednak częste i intensywne stosowanie nierozcieńczonego olejku może prowadzić do podrażnień. Najlepiej dodać kilka kropel do toniku czy kremu, nie trzeba go zmywać z twarzy.

Czytaj też:

Zioła na trądzik: do picia i wcierania

Olejki do twarzy: jak je dobrać do skóry?

Rumianek na trądzik i podrażnienia

Pielęgnacja ciała

Jedną z właściwości olejku lawendowego jest działanie pobudzające krążenie krwi i limfy, co przekłada się na wspomaganie walki z cellulitem. Wspomniane wcześniej działanie przeciwgrzybicze, a także hamujące potliwość, sprawia, że jest to też odpowiedni preparat do stosowania na stopy.

Podobnie jak w przypadku pielęgnacji cery, najlepiej dodać kilka kropel olejku do porcji kosmetyku, np. balsam do ciała, którym smarujemy objęte cellulitem partie ciała lub kremu do stóp.

Pielęgnacja włosów

Olejek lawendowy może też być stosowany do pielęgnacji włosów. Pobudzenie krążenia krwi w skórze głowy działa przyspieszająco na porost włosów i zapobiega ich wypadaniu. Dodatkowo, poprzez regulację pracy gruczołów łojowych, a także działanie łagodzące i przeciwzapalne, olejek jest skutecznym środkiem w walce z łupieżem i przetłuszczaniem się włosów.

Olejek najlepiej zadziała w postaci wcierki ? należy wmasować go w skórę głowy samego lub w połączeniu z innym olejem. Jeśli stosujesz gotowe wcierki lub robisz własne z ulubionych składników, możesz do nich dodać kilka kropel olejku lawendowego. Wcierki zawierające olejki należy aplikować na co najmniej godzinę przed myciem włosów.

Olejek lawendowy: skład

Kosmetyczne właściwości olejku lawendowego wynikają z jego wyjątkowego składu, w który wchodzą: octan linalolu, linalol, lawendulol, ocymeny, garbniki, kumaryny, flawonoidy i fitosterole. Linalol odpowiada za intensywny i charakterystyczny zapach lawendy. Kumaryna działa przeciwskurczowo, przeciwobrzękowo oraz rozszerza naczynia krwionośne. Flawonoidy, fitosterole, garbniki mają działanie antyoksydacyjne. Olejek eteryczny dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne.

Olejek lawendowy w aromaterapii

Olejek lawendowy jest znany w aromaterapii jako środek relaksujący i uspokajający. Kilka kropel dodanych do kąpieli pomoże w załagodzeniu stresu, a nawet stanów lękowych i depresji. Olejek można podgrzewać w specjalnych kominkach, aby jego zapach roznosił się po domu. Dodatkowo inhalacja olejkiem lawendowym ma działanie nasenne ? poprawia jakość snu, obniża ciśnienie krwi oraz tętno.

Olejek eteryczny o małym stężeniu, ok. 1%, jest też stosowany do masażu. Dzięki efektowi rozgrzewającemu pomaga na bóle reumatyczne. Octan linalolu oraz linalol mają też właściwości przeciwbólowe, a nawet znieczulające. Masaż i inhalacja olejkiem lawendowym mogą być więc używane np. do łagodzenia bólów pooperacyjnych. Można też wetrzeć kilka kropel olejku w skronie, jeśli wystąpi migrena lub ból głowy.

Olejek lawendowy: jak zrobić?

Przepis na tonik z lawendy – cera tłusta i trądzikowa

  1. Szklankę suszonych kwiatów lawendy lub dwie szklanki świeżych kwiatów zalej 0,5 litra gorącej wody.
  2. Po wystygnięciu odcedź kwiaty i przelej wywar do słoika.
  3. Aby przedłużyć trwałość toniku, dodaj łyżkę octu jabłkowego, przechowuj tonik w lodówce.

Przepis na olejek lawendowy – olejek do kąpieli, masażu, pielęgnacji

Nie jest to klasyczny olejek eteryczny, ale zachowuje wiele właściwości lawendy, przede wszystkim aromaterapeutycznych.

  1. Włóż do słoika świeże kwiaty lawendy lub szklankę suszonych kwiatów.
  2. Podgrzej olej migdałowy i wlej do słoika z lawendą.
  3. Połóż słoik w zacienionym miejscu, na co najmniej miesiąc.
  4. Odcedź kwiaty i przelej olej do ciemnej butelki
Napisz do nas!