Najlepsze zamienniki cukru – ZdrowyStudent.pl
English (en)English Ukraine (ua)Ukraine

Najlepsze zamienniki cukru

Cukier to popularny dodatek do wielu potraw i napojów, takich jak np. kawa i herbata. Jego nadmiar wpływa niestety niekorzystnie na nasze zdrowie ? powoduje próchnicę, choroby układu krążenia, sprzyja otyłości i rozwojowi nowotworów. W sklepach bez problemu znajdziemy jednak substancje zastępcze, polecane szczególnie osobom na diecie. Zobacz, jakie są najlepsze zamienniki cukru.

Miód

Miód jest bardzo dobrym zamiennikiem cukru. Ma właściwości lecznicze ? łagodzi astmę, katar sienny i ból gardła, działa przeciwzapalnie i pozytywnie wpływa na krążenie. Nie powinno się jednak przesadzać z jego stosowaniem ? maksymalna dawka to 10 łyżek stołowych dziennie.

Syrop klonowy

Wytwarzany z soku klonowego, dużo mniej kaloryczny od cukru. Jest bogaty w substancje, takie jak fosfor, magnez, wapń czy witaminy z grupy B. Ze względu na dużą ilość sacharozy, powinno się stosować syrop klonowy okazjonalnie. Najczęściej dodaje się go do różnego rodzaju wypieków, np. do tostów francuskich, gofrów i naleśników.

Owoce

Owoce, nie tylko te świeże, ale również suszone, są bardzo dobrym zamiennikiem dla cukru. Figi, śliwki, daktyle, jabłka, morele ? zawierają wiele witamin, błonnik i dostarczają antyoksydantów. Z suszonymi owocami nie należy przesadzać ? zaleca się 2 porcje na dzień.

Stewia

Stewia, nazywana ziołem słodowym lub miodowym, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jest około 300 razy słodsza od cukru ? już jedna łyżeczka sproszkowanych liści tej rośliny słodyczą odpowiada szklance cukru. Polecana jest do sałatek i napojów. Można korzystać ze stewii w postaci świeżej, sproszkowanej i suszonej. Dostępne są również tabletki i płyny z tej substancji.

Syrop z brązowego ryżu

Nadaje potrawom orzechowo-karmelowy smak. Zawiera dużo fruktozy, dlatego nie powinno się go stosować w nadmiernych ilościach. Polecany jest do kuchni chińskiej i deserów.

 

Napisz do nas!