Daktyle nadziewane masą orzechową, smażone w cieście piwnym – ZdrowyStudent.pl
English (en)English Ukraine (ua)Ukraine

Daktyle nadziewane masą orzechową, smażone w cieście piwnym

Daktyle nadziewane masą orzechową, smażone w cieście piwnym
Na 36 daktyli ? Przygotowanie: 50 minut

Daktyle nadziewane masą orzechową, smażone w cieście piwnym – składniki
36 świeżych dużych daktyli (np. medjool)
olej do smażenia
Ciasto:
150 g mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżka oleju
200 ml piwa
białko
Masa orzechowa:
150 g daktyli
100 g orzechów włoskich
6 łyżek miodu
100 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu

Daktyle nadziewane masą orzechową, smażone w cieście piwnym – przygotowanie
Na ciasto mąkę mieszamy z solą, cukrem i olejem. Wlewamy piwo i wyrabiamy gładkie, lejące ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Na masę orzechową daktyle (pestki usuwamy) siekamy razem z orzechami włoskimi. Miód wlewamy do rondelka, dodajemy posiekane bakalie, wsypujemy mielone migdały i cynamon, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Z 36 dużych daktyli usuwamy pestki, a środki napełniamy masą. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Każdy daktyl zanurzamy w cieście, wkładamy do dużej ilości rozgrzanego oleju, smażymy na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub zimno.
Możemy je maczać w sosie daktylowo-pieprzowym: 125 g daktyli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zalewamy 250 ml wrzątku, odstawiamy na 30 minut. Osączamy (wodę zachowujemy). Usuwamy pestki, a daktyle miksujemy na gładki sos, wlewając wodę z moczenia. Taki słodko-gorzki sos świetnie pasuje do lodów (np. waniliowych), ale można nim polać także owsiankę i piernik.

Napisz do nas!